Comunicat de presa

Vineri, 31 octombrie 2014, a avut loc conferinta de incheiere a proiectului: "Asigurarea calitatii in invatamantul superior prin elaborarea si pilotarea metodologiilor de abilitare si auditare", organizata de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii și Inovarii (UEFISCDI), la Hotel Intercontinental, Sala Rapsodia, etaj 1, Bucuresti.

La eveniment au fost prezente aproximativ 120 de persoane din mediul academic, rectori, prorectori si reprezentanti ai structurilor de conducere din universitati si din comisiile de calitate ale acestora, membri ai Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), reprezentanti ai Ministerului Educatiei Nationale precum si reprezentanti ai programului „International Evaluation Programme IEP”, parte a EUA.

Printre personalitatile prezente la acest eveniment s-au numarat ministrul educatiei nationale, dnul Remus Pricopie, dna Maria Helena Nazare, președinte al European University Association (EUA), dl Lothar Zechlin si dna Andree Sursock, reprezentanti ai programului International Evaluation Programme. Printre personalitatile prezente la acest eveniment s-au numarat ministrul educatiei nationale, dnul Remus Pricopie, dna Maria Helena Nazare, președinte al European University Association (EUA), dl Lothar Zechlin si dna Andree Sursock, reprezentanti ai programului International Evaluation Programme.

Discutiile s-au purtat pe baza principalelor realizari ale proiectului si anume:

• Platforma informatica a procesului de abilitare cu integrare in sistemul informatic strategic din invatamantul superior reprezinta un sistem informatic, menit sa asigure suportul tehnic pentru procesul de abilitare.

• Brain Romania este un portal destinat relatiei cu diaspora din educatie si cercetare stiintifica, studenti, profesori univesitari si cercetatori in inovare, etc. Principala misiunea a portalului „Brain Romania“ este de a facilita colaborarea dintre cercetatorii si profesorii romani din toata lumea, precum si de a promova munca si rezultatele acestora in vederea cresterii prestigiului si vizibilitatii cercetarii stiintifice romanesti.

• Euraxess este un portal de anunturi joburi / pozitii universitare si de cercetare, complementar dezvoltarilor portalului european EURAXESS. Acesta vizeaza dezvoltarea si actualizarea portalului de anunturi locuri de munca, din prisma resurselor umane din invatamantul superior.

• Componenta privind auditul resurselor umane se refera la dezvoltarea cadrului metodologic pentru invatamantul superior, la nivel institutional si national, precum si la perfectionarea abilitatilor de raportare si evaluare in universitati in ceea ce priveste resursele umane.

• Componenta capital intelectual in cadrul acestui proiect reprezinta un sistem dinamic de resurse intangibile si de activitati care stau la baza avantajului competitiv durabil al organizatiilor (universitati sau alte tipuri de institutii). Componentele capitalului intelectual sunt: capitalul uman, capitalul structural (infrastructuri) si capitalul relational.

• Varianta 0.4.5 a software-ului SEMPLAG, un program de detectare a similitudinii textuale, capabil de analiza sintactico-semantica si care, in versiunea bilingva, poate compara un anumit text cu texte de pe Internet sau cu documente stocate in repozitorii proprii.

In perioada 2011-2014, in cadrul proiectului au fost organizate ateliere de lucru si sesiuni de formare, au fost elaborate metodologia si criteriile de abilitare, discutate si validate in Conferinta Diaspora 2012, au fost elaborate metodologiile de capital intelectual pentru universitati, la nivel regional si national si nu in ultimul rand au fost dezvoltate platforma de abilitare si programul de detectare a similitudinilor textuale, bilingv.

 

Responsabil Relatii Publice: Cristina Plescan

Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii și Inovarii (UEFISCDI)

e-mail: cristina.popa@uefiscdi.ro

tel: 021 3071974

Public attachments: